Griekenland denkt zelf weer op de obligatiemarkt te kunnen lenen (geen grap) en in China is een nieuw tycoon op het gebied van zonnepanelen opgedoken. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Griekenland heeft geen derde steunronde nodig van de andere eurolanden. Nee echt waar. Minister van Financiën Yannis Stournaras zei tegen Bloomberg News dat Griekenland zelfstandig in de obligatiemarkt kan gaan lenen doordat de economie uit het dal aan het komen is en dit jaar voor het eerst sinds 2007 groei zal laten zien.
De andere eurolidstaten zouden Griekenland dan geen nieuwe leningen hoeven te verstrekken. Overigens zijn sinds de schuldsanering in 2011 Griekse staatsleningen een erg goede belegging gebleken. Griekse staatsobligaties konden destijds voor een kwartje op de euro worden gekocht, en zijn sindsdien in koers verdrievoudigd. En vanochtend daalt de Griekse 10-jaars rente naar 6,5 procent, het laagste niveau in vier jaar tijd.
2.Kent u de Dirty Dozen? Niet de film, maar de twaalf grootbanken die zouden hebben gesjoemeld in de meer dan 5 biljoen dollar grote valutamarkt. De twaalf grootbanken, waaronder Deutsche, Goldman en HSBC, zijn gisteren in New York aangeklaagd door twaalf grote beleggers. Volgens de beleggers was er sprake van een samenzwering tussen de banken die liep via chatrooms, instant messaging en emails om benchmark valutakoersen te manipuleren voor eigen gewin.
3.De klad begint er in te komen in de Nederlandse industrie. De inkoopmanagersindex daalde van 55,2 in februari naar 53,7 in maart, de laagste stand in zeven maand tijd. Dat was overigens nog wel boven het breakeven niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. De zwakkere groei in de industrie was het gevolg van een minder sterke toename van nieuwe orders en de productie. Erg teleurstellend was dat de werkgelegenheid in de sector afnam.
4.De inkoopmanagersindexen voor de industrie in Spanje en Italië stegen marginaal in maart. Overigens bereikte de Spaanse inkoopmanagersindex daarbij de hoogste stand in bijna vier jaar tijd. De inkoopmangersindex voor de eurozone steeg naar 53, wat volgens Markit – de uitgever van de index – wijst op robuuste BBP-groei van een half procent in het eerste kwartaal.
5.Matteo Renzi blijft als een wervelwind door de Italiaanse politiek razen. Gisteren ging de regering van de 39 jaar oude Renzi akkoord met een belangrijk pakket aan institutionele hervormingen, waaronder de Senaat ontdoen van zijn wetgevende bevoegdheid en het afschaffen van provinciale overheden.
Italië's bicamerale parlement, waarbij het lager huis en de Senaat evenveel macht hebben, heeft ervoor gezorgd dat het doorvoeren van wetgeving nodeloos ingewikkeld is. Renzi hervormde eerder al de ingewikkelde kieswet die er voor zorgde dat het zeer moeilijk was om stabiele (coalitie)regeringen te vormen.
6.Frankrijk heeft een nieuwe premier, en hij wordt door sommige analisten al vergeleken met de daadkrachtige Renzi. Vanwege het desastreuze verlies voor President Hollandes Parti Socialiste (PS) bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend moest premier Jean-Marc Ayrault zijn biezen pakken. Hij wordt opgevolgd door de 51 jaar oude minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls.
Valls is een buitenstaander in Franse politiek die niet de elitescholen heeft doorlopen. Hij heeft Tony Blair en Bill Clinton als voorbeelden genoemd, wordt gezien als pro-bedrijfsleven en behoort tot de rechtervleugel van de PS. Valls heeft al tegen heilige huisjes aangetrapt, zoals het afschaffen van de 35-urige werkweek en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Saillant detail: Valls is bij de kiezers vele malen populairder dan zijn baas Hollande.
7.Leuk verhaal op Bloomberg: een vastgoedmagnaat uit Hong Kong struint de wereld af om in de ramsj in financieel zwaar weer verkerende producenten van zonnepanelen op te kopen. Volgens Bloomberg heeft de tycoon Zheng Jianming meer dan een half miljard dollar uitgegeven of beloofd uit te geven aan het opkopen van producenten van zonnepanelen. Zheng Jianming zou hierdoor wel eens de grootste producent van zonnepanelen kunnen worden. De nieuwe zonnekoning dus.
8.De beurs is vandaag goed gemutst begonnen aan het tweede kwartaal in de verwachting dat de economie het wat beter gaat doen. Aandelenkoersen stijgen en beleggers verkopen veilige Duitse staatsleningen. De ECB kan opgelucht ademhalen dat de inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt wat stijgen van een overigens erg laag niveau.
9.Belangrijkste agendapunt vandaag is de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie. Handelaren willen weten of de index verder herstelt (de consensusverwachting voor maart is 54 van 53,2 in april) van de flinke daling aan het begin van het jaar als gevolg van de extreme koude
10.Ministers van Financiën en centrale bankiers van de eurozone overleggen vandaag in Athene over onder meer de bankenunie en de vooruitgang in lidstaten die bailouts hebben gekregen. Eurogroup voorzitter Dijsselbloem zou hebben gezegd dat hij van ECB-president Draghi tekst en uitleg wil over inflatie nadat gisteren bleek dat de inflatie in de eurozone daalde naar 0,5 procent in maart, het laagste niveau sinds 2009.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl